pisać blogaska lajfstajlowego.
Pisać, że jestem fit i Ty też dasz radę.
Wrzucać foteczki z cyklu „food porn” (to robię na insta😀) oraz z chudym bioderkiem w opiętych legginsach, ale nie jestem też wredna.
Podzielę się z Wami patentami, jak zjeść coś słodkiego i nie skonać od wyrzutów sumienia. Pokażę Wam kilka źródeł, z których korzystam, a co!
Otóż na początek moje najnowsze odkrycie czyli
CIASTO CYTRYNOWE
forma okrągła 20 cm (ja piekłam w kwadratowej 20x20 cm)
4 jajka
1/2 średniej cytryny plus otarta z niej skórka (z soku z drugiej połwy zrobisz lukier)
30g mąki ryżowej
30g mąki ziemniaczanej
80g erytrytolu
20g cukru pudru (plus 30g do zrobienia lukru)
Szczypta soli do ubicia białek
JAK SIĘ DO TEGO ZABRAĆ:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubić oddzielnie z erytrytolem i cukrem pudrem na biały puch. Dodać do białek, lekko wymieszać. Do tego przesiać obie mąki i dodać startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem (smarowanie jej tłuszczem podniesie kaloryczność).
Piec w nagrzanym do 170* piekarniku około 35 minut (do suchego patyczka) .
Wykonanie jest przeze mnie zmodyfikowane, za co przepraszam Autora😉
Po wystudzeniu z 30g cukru pudru i soku z cytryny (jeżeli lubicie kwaśny) lub wody zróbcie lukier i polejcie ciacho.
A teraz magia, przy podziale ciasta na 16 kawałków, każdy ma 37kcal.
Zajrzyjcie na zdrowyprzepis.eu - tam jest tego więcej 😀
Dzięki - przyda się na pewno!
OdpowiedzUsuńPolecam, ja jestem zachwycona😁
UsuńCóż, bez słodyczy potrafię żyć. Zwłaszcza teraz, gdy mocno ograniczyłem przetworzone węglowodany, a z cukrem pożegnałem się chyba na dobre. Co nie znaczy, że nie jem słodkich rzeczy. Cukier jest jak narkotyk - jeśli go używasz, kubki smakowe przyzwyczajają się do niego i aby poczuć słodycz, musisz jeść go coraz więcej. Ja teraz jem tyle słodkiego, ile jeszcze nigdy w życiu: wszystko wydaje mi się słodkie. Sam się dziwię, jak słodkie mogą być owoce. A orzechy? Smakują jak kandyzowane! Wiesz, jaki słodki jest słonecznik?
OdpowiedzUsuńI z całą odpowiedzialnością stwierdzam, ze do szynek i kiełbas dodaje się tony cukru! Jak chcę coś słodkiego, sięgam po kabanosa.
Wiem, jak słodkie są owoce czy orzechy. Od 5 lat nie jadam cukru, przepis, jak pewnie zauważyłeś zawiera głównie erytrytol (0kcal), ten post jest dla tych, którzy, jak Ted czy Dziewczyny nie potrafią zrezygnować, albo czasem potrzebują złamać zasadę. Ja też złamałam zasadę i wrzucam przepisy, chocież miałam tego nie robić😉🙈
Usuńi będzie Ci to, dobra kobieto, dopisane do innych dobrych uczynków... :))))
Usuńsenkju dobra kobieto))) może mi wreszcie jakieś ciasto w życiu wyjdzie hmmmm
OdpowiedzUsuńWyjdzie, to jest prostsze niż lepienie garnków i reżyserowanie spektaklu😃
UsuńWidzę, że u Was z tą dietą to na poważnie :). U mnie niby też ale chyba stosuję trochę inny rodzaj powagi ha ha ha.
OdpowiedzUsuńU nas z dietą na bardzo poważnie (jeżeli można powiedzieć, że Ted bywa w ogóle poważny). Na wadze pełna powaga i minus kilogram, walczymy zatem dalej😀
UsuńU mnie w wadze wyczerpała się bateryjka a psychicznie nie jestem jeszcze gotowa na jej wymianę :)
UsuńNie wymieniaj, po co Ci dodatkowy stres?😉
Usuń