Ale od początku.
Najpierw dotrzymuję słowa. Sałata z mango i halloumi jest prosta i efektowna.
Dla 2 osób potrzebujesz:
- jedno mango (nie może być bardzo dojrzałe, bo grillowanie zrobi z niego dżem)
- jedno opakowanie halloumi
- miks sałat (ja mieszam rzymską i rukolę)
- garść uprażonych, na suchej patelni, orzechów nerkowca
- kilka ząbków czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- redukowany sos balsamiczny (taki z lidla czy biedry jest ok)
- oliwa z oliwek
Szykujesz dwa talerze/ dwie miski z sałatą jaką lubisz. Na rozgrzanej patelni grillowej grillujesz na oliwie mango w plastrach, odkładasz, w międzyczasie z mango obcieknie oliwa, to będzie Twój sos.
Dolewasz oliwy na patelnię wrzucasz na nią czosnek pokrojony w plasterki i rozmaryn. Aromatyzujesz oliwę i natychmiast wyjmujesz czosnek, żeby się nie spalił, to będzie Twoja, bardzo smaczna dekoracja. Rozmaryn zostaje na patelni i dodajesz halloumi i powtarzasz proces grillowania. Ja lubię, jak się ser pięknie zezłoci.
Na sałatę wykładasz mango, polewasz ją oliwą spod mango. Na to wykładasz ser, posypujesz posiekanymi orzechami i dekorujesz podsmażonym czosnkiem i sosem balsamicznym jak na obrazku z poprzedniej notki i zajadasz z chlebem, pitą, grissini albo ze smakiem.
Smacznego😉
Nie będę Was zanudzała opowieścią o wyprawie do Delft. Zrobię to jutro. Dzisiaj tylko foteczki na zachętę.
no to dziękuje pięknie Dreamu za ten przepis oraz zdjęcia na razie :-) czekam na więcej...i szybciutko poproszę. oraz cudownej niedzielki.
OdpowiedzUsuńach i jeszcze dodam, że zimno tam u Was chyba, ludzie w kurteczkach ...??
UsuńZimno było w ubiegłym tygodniu, dzisiaj jest 28 stopni😀
UsuńSmaka mi robisz konkretnego. I na jedzonko i na podróże :)
OdpowiedzUsuńZ podróżami dopiero zaczynam się rozkręcać Piter😂
Usuń